Czym jest żywność funkcjonalna?

Posted on Posted in WSZYSTKIE, ZDROWIE

W XXI wieku społeczeństwo coraz częściej zwraca uwagę na tzw. zdrowy styl życia, którego kluczowymi elementami jest zdrowe odżywianie i aktywny trybu życia, które to ściśle wiążą się z lepszym zdrowiem fizycznym, jak i równowagą psychiczną. Dzięki zrównoważonej diecie i zoptymalizowanej żywności, opartej na zaleceniach nauki XXI wieku, możemy zapewnić dobre samopoczucie i zdrowie, jednocześnie zmniejszając ryzyko powstania chorób.
Naukowcy, lekarze i dietetycy stanowczo podkreślają, że poprzez właściwy sposób żywienia oraz odpowiednią aktywność fizyczną można drastycznie zniwelować ryzyko rozwoju większości chorób cywilizacyjnych.

Przykładem żywności wykazującej pożądane efekty fizjologiczne ludzkiego organizmu jest tzw. „żywność funkcjonalna”, której definicja brzmi: „żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono naukowo jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie: stanu zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszaniu ryzyka chorób. Żywność ta musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne oddziaływanie w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą – nie są to tabletki, ani kapsułki, ale część składowa prawidłowej diety”.

Biorąc pod uwagę powyższą definicję, można stwierdzić, że żywność funkcjonalna powinna spełniać ściśle określone i specjalne wymagania:

  • żywność funkcjonalna musi być naturalna, nie może występować w postaci tabletek, kapsułek lub w innej formie uzupełniającej dietę,
  • muszą to być produkty spożywcze w postaci tradycyjnej, przeznaczone do ogólnego spożycia, jako część codziennej diety,
  • wykazywać satysfakcjonujące pod względem naukowym działanie na organizm,
  • wykazywać korzystny wpływ na funkcje organizmu związane z poprawą zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszeniem ryzyka chorób.
  • hamować zmiany degeneracyjne ustroju lub działać leczniczo w przebiegu niektórych schorzeń,
  • stanowić prawidłową dietę w specyficznych stanach chorobowych,
  • zwiększać podaż składników odżywczych w fizjologicznych stanach zwiększonego zapotrzebowania,
  • poprawiać nastrój i zwiększać wydolność psychofizyczną organizmu.

Żywność funkcjonalna staje się w ostatnich latach bardzo popularna i chętnie polecana przez wielu lekarzy i dietetyków. Naukowcy ciągle dostarczają coraz to nowej wiedzy na temat żywności funkcjonalnej i docenią jej zbawienny wpływ na organizm człowieka. Uważa się, że może ona pomóc w profilaktyce i zmniejszeniu ryzyka powstawania wielu chorób np. układu krążenia, nowotworów, osteoporozy, nadciśnienia, chorób kobiecych, cukrzycy, anemii, otyłości, zaburzeń trawienia, choroby wątroby i nerek, próchnicy, choroby Alzheimera, jak również jest pomocna w stanach ogólnego zmęczenia.

Wysoka jakość zdrowotna żywności funkcjonalnej jest efektem zawartych w jej składzie wielu różnych substancji prozdrowotnych oraz optymalnym doborze proporcji poszczególnych składników. Z reguły są to produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej z różnorodnymi naturalnymi składnikami bioaktywnymi, ale także mogą to być również produkt o nieco zmodyfikowanym składzie. Przykładem są tu soki owocowe z dodatkiem naturalnych witamin jak również produkt, w którym dany składnik został usunięty lub zastąpiony innym np. cukier – słodzikiem.

Żywność funkcjonalna i wszelkiego rodzaju substancje pełniące funkcje fizjologiczne to prawie w 100% produkty pochodzenia roślinnego. Są to m.in. błonnik pokarmowy, probiotyki i prebiotyki, polifenole, fosfolipidy, białka, peptydy, aminokwasy – wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cholina, lecytyna składniki mineralne oraz wszelkiego rodzaju witaminy.

Żywność pochodzenia roślinnego zawiera związki nieodżywcze, które nazywamy przeciwutleniaczami lub antyoksydantami, które mają korzystny wpływ na wszelakie funkcje fizjologiczne. Antyoksydanty będące tylko w pokarmach roślinnych są swego rodzaju żołnierzami broniącymi organizm człowieka przed atakami chorobowymi. Odpowiednia i stale uzupełniana ilość antyoksydantów w ludzkim organizmie powoduje spowolnienie procesów starzenia i niweluje ryzyko zachorowań na większość chorób cywilizacyjnych.

Na polskim rynku żywność funkcjonalna spełniająca wymogi i naukowo potwierdzona nie jest jeszcze popularna i ogólnie dostępna, ale od nie dawna mamy już w Polsce produkty firmy MONAVIE LLC z USA, która jest liderem w tej dziedzinie. Oferuje ona gamę soków z 19 owoców pochodzących z różnych zakątków świata na czele z legendarną jagodą acai, które dzięki synergicznie dobranej recepturze zapewniają kompletne uzupełnienie ludzkiej diety.
Po więcej informacji na temat zalet i walorów produktów firmy MonaVie zapraszam na stronę www.sokiacai.com.pl

Zostaw swój komentarz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *